Как може да бъде спестена енергия от 24 атомни централи?

Енергия, равностойна на 14 милиарда евро или капацитета на общо 24 атомни електроцентрали може да бъде спестена до 2020 г. на световно ниво, чрез използването на иновативни решения в областта на водните помпи, според данни, предоставени от немския производител Wilo. По повод 15-тата си годишнина на българския пазар, компанията представи визията си за бъдещето, в която основен приоритет имат новаторските концепции и технологии с висока енергийна ефективност. С тях могат да бъдат спестени 246 терават часа в посочения период.

Най-големият консуматор на енергия в Европа е сградният сектор с 41% годишно, следван от транспорта (31%) и индустрията с 28%. В същото време 20% от двигателите в света се използват именно за помпи. ТРешението на проблема е свързано с налагането на ErP стандарта, около който са се обединили политици, институции и индустрии с цел намаляване на консумираната енергия и респективно замърсяването на околната среда с 20% до 2020 г.


ErP директивата регулира употребата само на високо-ефективни помпи в новите сгради, както и замяната на стандартните помпи в по-старите сгради, която започна преди две години през 2013 г. В Софарма Тауърс, първата сертифицирана „зелена“ бизнес сграда в България, те допринасят за 60% икономия на енергия.

Подмяната на обикновена водна помпа в едно средностатистическо домакинство, с такава на компанията, може да спести до 90% годишно от разходите за електроенергия, която помпата ползва. Данните сочат също, че инвестицията в продукта се възвръща в сравнително кратък срок. В допълнение това решение води и до повече комфорт в сградата и гаранция за безаварийна работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар